Annons

Annons

Fransk köttgryta med rotfruktsgratäng

Mustig fransk köttgryta med rödvin, lök, svamp och bacon. En enkel rotfruktsgratäng passar perfekt till.


Annons

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon i gott sällskap

● 4 pers ● 1 tim 20 min

600–800 g grytbitar av nöt
smör till stekning
salt och peppar
ca 10 steklökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
5 dl rött vin
2 msk konc kalvfond
1 lagerblad
1 kvist timjan
150 g champinjoner
olivolja till stekning
1 pkt bacon, ca 140 g
1–2 tsk majsstärkelse

Rotfruktsgratäng

6 potatisar
2 morötter
150 g rotselleri
rapsolja till stekning
salt och peppar
finhackad färsk timjan
3 dl riven lagrad ost

Servering

hackad persilja

1. Hetta upp smör i en stekgryta. Bryn köttbitarna på hög värme tills de får en fin stekyta. Salta och peppra.
2. Skala steklök, vitlök och morötter. Skär morötter och vitlök i skivor. Lägg ner alltsammans i grytan och låt fräsa med i någon minut.
3. Tillsätt vin, fond och kryddor. Låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört, ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Rotfruktsgratäng: Skala rotfrukterna och skär dem i strimlor. Fräs strimlorna nästan mjuka i lite olja. Krydda med salt, peppar och hackad färsk timjan. Fördela fräset i små, smorda portionsformar eller i en stor gratängform. Strö ost över. Gratinera i ugnen i några minuter tills osten smält och börjat få lite färg.
6. Dela svampen i kvartar. Fräs den lite lätt i olivolja, salta och peppra. Skär baconet i mindre bitar och stek det knaprigt. Lägg ner svampen och baconet i köttgrytan och låt puttra med de sista 5 minuterna.
7. Red av grytan med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Ta lite i taget så att inte såsen blir för tjock. Salta och peppra.
8. Servera rotfruktsgratängen till den varma kött-grytan. Strö gärna över lite hackad persilja vid servering.

Fler recept i Allers varje vecka!

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…