Annons

Annons

Choklad dämpar hostan bättre än medicin

Vanlig choklad kan vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är en slutsats från forskare vid brittiska London Imperial College.

Mejla Skriv ut
Dela (2.91k)

choklad-hosta

Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som sägs vara verksamt även mot hosta.
I studien fick försöksgrupperna först äta hostmedicin med antingen teobromin, placebo eller kodein – det ämne som motverkar hosta i traditionella mediciner. För att framkalla hostattackerna gav man deltagarna capsaicin, ämnet som gör chili så starkt, och som används inom forskningen för att framkalla hosta manuellt. Sen mätte man skillnaderna i mängden hostframkallande medel som krävdes för att få respektive grupp att börja hosta.
Det krävdes tre gånger så mycket capsaicin för att få personerna i kakao-gruppen att börja hosta, jämfört med övriga deltagare. Mängden teobromin som försökspersonerna fick har inte några biverkningar eller andra negativa hälsokonsekvenser menade forskarna. Den motsvarar ganska exakt två koppar varm choklad, något som en svensk läkare i Norrköping också ordinerar sina patienter vid hostbesvär.

Allers 5 favoritrecept med choklad

RECEPT: Lyxig kladdkaka med chokladkräm och apelsin

Annons

RECEPT: Chokladmousse

RECEPT: Chokladbollar med laktris

RECEPT: Chokladcupcakes

RECEPT: Moussetårta med dubbel choklad

Text: Jennie Sandberg, mabra.com
Bild: Thinkstock

Källor: Dagens MedicinAftonbladet m fl.



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...