Annons

Annons

Fläskfilé med rostad pumpa och goda såser

Rödvinssky och bearnaisesås är suveränt gott till fläskfilé med ugnsrostad pumpa.


flaskfile-med-sas

Fläskfilé med rostad pumpa och två såser

Den hemlagade bearnaisesåsen kan bytas ut mot färdig.

● 4 pers ● 45 min

ca 700 g fläskfilé

Ugnsrostad pumpa

800 g pumpa
1/2 dl olivolja
rivet skal av 1/2 citron
salt och peppar
1 dl färska örter, t ex persilja, timjan, basilika

Bearnaise

200 g smör
2 äggulor
1 msk vatten
1 tsk finhackad dragon
1 msk vinäger
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk finhackad persilja
ca 1 tsk citronsaft
ev 1 nypa socker

Rödvinssky

1 msk smör
2 msk hackad lök
1 lagerblad
3 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
2 msk råsocker

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Skala pumpan och skär i bitar. Lägg bitarna i en bunke, häll oljan och strö citronskalet över. Salta och peppra och blanda väl. Häll över i en eldfast form och låt stå i ugnen i ca 30 minuter.
2. Bearnaise: Smält smöret på mycket svag värme så att bottensatsen delar sig från fettet. Vispa äggulorna med vatten, dragon, vinäger och schalottenlök över mycket svag värme, till ett hårt skum. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det smälta smöret (inte bottensatsen) sakta under vispning. Kastrullen ska inte tillbaka på spisen. Blanda ner persilja, citronsaft och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar.
3. Rödvinssky: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och smula ner lagerbladet. Låt fräsa en stund. Häll på vinet, balsamvinägern och råsockret. Koka ihop tills skyn tjocknar något.
4. Skär filén i ca 5 cm tjocka skivor och banka ut mellan plast tills de blir ca 7 mm tjocka. Salta och peppra och stek gyllenbruna i en klick smör i en stekpanna, 1–1 1/2 minut på var sida.
5. Ta ut pumpan från ugnen och blanda med de färska örterna. Servera filébitarna med pumpan och de båda såserna.

Av Jan-Erik Hagbohm  Bild: Ralph Månsson

lovbiff-med-potatisgratang
Fler middagstips hittar du här!


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/