Annons

Annons

Fläder, rabarber och äkta vanilj

Saft med sommarens härligaste smaker – syrlig rabarber, blommig fläder och söt vanilj!


Rabarber- och flädersaft

Kanske sommarens godaste saft? Rabarber, fläder och vanilj!

Fläder- och rabarbersaft med äkta vanilj

Rabarbern kan uteslutas, men den ger saften fin färg. Om du inte använder rabarber, minska sockermängden med 1–2 dl.

● ca 4 1/2 liter

40 nyutslagna fläderblomställningar
500 g rabarber
2 citroner
1 vaniljstång
8 tsk citronsyra
3 liter vatten
3 liter socker
1 krm natriumbensoat

Annons

1. Skölj eventuellt blommorna mycket försiktigt i kallt vatten. Ta bort de grova grenarna på klasarna och lägg blommorna i en ren plastspann eller stor bunke.
2. Skölj rabarbern och skär i små bitar. Tvätta citronerna väl och skär dem i skivor. Lägg ner alltsammans i spannen med blommorna.
3. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång och frön i spannen och strö över citronsyran.
4. Mät upp vatten och socker i en kastrull. Ge blandningen ett uppkok så att sockret smälter och häll den heta lagen över blommorna. Låt svalna och täck därefter över väl. Ställ kylskåps-kallt att dra i 3–4 dygn.
5. Häll upp blandningen att självrinna i silställning. Rör ner natriumbensoaten i saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förslut väl och förvara kallt.

Av: Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/