Annons

Annons

Fisksoppa med lax och räkor

Njut av en lättlagad fisksoppa med smak av tomat och fänkål. Toppa med en krämig aioli smaksatt med en nypa saffran – underbart gott!


laxsoppa

• 4 pers • 40 min

450 g lax i bitar
100 g skalade räkor (200 g oskalade)
½ nät färska musslor, ca ½ kg, eller frysta
1 röd paprika
1 gul lök
1 morot
½ liten fänkål
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater, 400 g
5 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 kvistar dill

Annons

Saffransaioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta
1 nypa saffran, 0,1 g
1 dl rapsolja
salt och peppar

Gilla Allers på Facebook

Servering
bröd

1. Aioli: Blanda äggula, senap, vinäger, pressad vitlök och saffran i en liten skål. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär paprika, lök, morot och fänkål i mindre bitar.
3. Tvätta musslorna och släng de som inte stänger sig.
4. Hetta upp lite rapsolja i en kastrull som ska rymma soppan. Fräs grönsakerna lite lätt i oljan. Tillsätt krossade tomater och fiskbuljong och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka upp vinet i en separat kastrull med lock. Lägg i musslorna och koka under lock i 4–5 minuter. Häll spadet från musslorna och hackad dill i soppan.
6. Lägg laxbitarna i soppan och låt koka med i 3–4 minuter. Lägg i musslorna och garnera med räkor och lite dill. Servera i varma soppskålar med lite bröd och saffransaioli.



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...