Annons

Annons

Sejgratäng med räkor och musslor

Busenkelt och jättegott recept på en fiskgratäng som du toppar med räkor och musslor.


Annons

Fiskgratang-med-rakor-recept

Festfin gratäng med sej, räkor, musslor, potatismos och ljuvliga dofter av timjan.

Fiskgratäng med räkor – recept

Festligt god gratäng med sej, räkor och musslor ihop med gratinerat krämigt potatismos.

• 4 pers • 45 min

800 g sej eller annan vit fisk
1 msk smör eller olja
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
3 ½ msk koncentrerad hummerfond
2 msk hackad timjan
salt och peppar

Mos
900 g mjölig potatis
1 dl grädde
1 äggula
25 g smör
salt och vitpeppar

Topping
500 g räkor med skal
1 burk musslor i lake, 400 g (avrunnet 170 g)
2 msk hackad timjan

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mos: Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den mjuknar, ca 20 minuter. Häll av vattnet och mosa med en elvisp. Rör ihop med grädde, äggula och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Smörj en stor ugnsform med smör eller olja, lägg fisken i mitten av formen och spritsa ut moset längs med kanterna.
4. Rör ihop crème fraiche, grädde, hummerfond, hackad timjan och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Moset ska bli gyllenbrunt.
5. Skala räkorna och låt musslorna rinna av. Blanda ihop med hackad timjan, fördela uppe på gratängen precis innan servering. Servera gärna med grönsaker, kokta ärter eller bönor.

Av Maja Rehwin
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…