Annons

Annons

Fiskgratäng med räkor och svamp

Fint fyllda spättafiléer under krämigt och smakrikt svamptäcke. Och ett gott gratinerat mos längs kanten!


gratang

Fiskgratäng med räkor & svamp

En knippa dill räcker till både fyllningen och gratängkrämen.

● 4 pers ● 50 min

8 små spättafiléer
salt och peppar
100 g mild ajvar relish
2 dl grädde
100 g färska champinjoner
2 msk olivolja
2–3 msk hackad dill
50 g skalade räkor
2 dl riven parmesanost
½ dl ströbröd

Fyllning

5 cm purjolök
50 g skalade räkor
2–3 msk finhackad dill

Gratängmos

6–8 potatisar av mjölig sort
½ dl rapsolja
2 ägg
ev lite grädde, ca ½ dl
salt och nymalen vitpeppar

1. Mos: Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa potatisen i en bunke och blanda med olja och ägg. Spä eventuellt med lite grädde. Moset ska vara rätt fast. Smaksätt med salt och peppar. Spritsa eller klicka moset i kanten på en smord eldfast form.
2. Sätt ugnen på 225°.
3. Finstrimla purjon och hacka räkorna till fyllningen. Lägg ut filéerna på skärbrädan och fördela alla ingredienser till fyllningen på den breda änden. Rulla ihop, salta och peppra och lägg ner
i formen vid sidan av moset.
4. Blanda ajvar relish med grädde i en skål.
5. Skiva svampen och lägg den i en bunke. Tillsätt olivolja och hackad dill, rör om så att oljan sugs upp av svampen. Grovhacka räkorna och vänd ner dem. Salta och peppra.
6. Ringla ajvarkrämen över fisken. Fördela svampblandningen ovanpå.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…