Annons

Annons

Fiskgratäng med lax och sparris

Färsk lök, sparris och en vitvinssås ger en härlig smak till den här fiskgratängen på lax!


Annons

fiskgratäng med potatismos recept

Det här enkla receptet på lyxig fiskgratäng med lax och potatismos går alltid hem!

4 pers 1 tim

600 g laxfilé
400 g räkor med skal
1 knippa dill
2 färska gula lökar
1 knippa grön sparris

Sås
2 msk finhackad gul lök
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning

Potatismos
600 g potatis av mjölig sort
ca ½ dl rapsolja
2 äggulor
salt och malen vitpeppar

Servering
ev citron

1. Potatismos: Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Mosa potatisen med en potatisstöt. Blanda ner oljan och äggulorna och vispa moset slätt. Krydda med salt och vitpeppar. Spritsa eller klicka ut moset i kanten på en ugnsform.

2. Sätt ugnen på 225°.

3. Sås: Koka ihop den finhackade löken med vin, grädde och buljongtärning tills såsen har tjocknat något, ca 10 minuter.

4. Skala räkorna, hacka dillen grovt och skär löken i klyftor. Skär av den grova delen längst ner på sparrisen, 3–4 cm. Dela eventuellt lite större sparrisar i två på längden.

5. Fördela lax, räkorna, dillen, löken och sparrisen i formen. Häll såsen över och tillaga i ugnen ca 30 minuter. Servera gärna med en citronhalva som du steker snabbt på snitt-ytan i en torr stekpanna.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…