Annons

Annons

Fisk och skaldjur skyddar hjärnan

Att fisk och skaldjur är både gott och nyttigt vet vi redan. Nu tyder forskning på att vi genom att äta detta även kan fördröja utveckling av Alzheimers sjukdom.


 fisk

Det är forskare i Chicago som upptäckt att intag av alla sorters fisk och skaldjur kan fördröja nedbrytningen av hjärnan, troligen tack vare omega-3-fettsyrorna. 

Recept: Lax- och skaldjursfylld cannelloni

Enligt forskarna kan det räcka med en måltid med fisk/skaldjur i veckan för att bromsa sjukdomsförloppet.

Annons

Och den lilla mängd skadligt kvicksilver som skaldjur innehåller verkar hållas i schack av mängden nyttig selen som också finns i skaldjur.

Recept: Finaste fisksoppan

I Sverige är minst 126 000 personer drabbade av Alzheimers sjukdom och varje år insjuknar ytterligare 25 000 i demenssjukdom.
Även Livsmedelsverket uppmanar oss att äta mer fisk, gärna två till tre gånger i veckan. Fisk och skaldjur innehåller även andra livsviktiga näringsämnen som det är svårt att få tillräckligt av, bland annat selen, jod, protein, vitamin D och vitamin B12.

Recept: Lyxig fiskgratäng med hummersås

Text: Anna Karin Ericson
Bild: Shutterstock
Källor: 
jama.jamanetwork.com; Svenska Örtmedicinska Institutet Aktiebolag


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/