Annons

Annons

Fish and chips

Sprött, frasigt hölje på god vit fisk med pepparrotssås, sallad och potatis till – så har du en fantastiskt god middag! 


fish and chips

Fish and chips

● 4 pers   ● ca 30 min
800 g tinat fiskblock, t ex sej
5 dl grundfrityrsmet, se recept nedan
2 tsk senapspulver
1 msk paprikapulver
olja till fritering
4 dl panko eller annat ströbröd

Pepparrotssås

1/2 dl riven pepparrot
3 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
skal av 1 citron
1 msk herbes de provence
salt och peppar

Servering

klyftpotatis eller pommes frites
citron
flingsalt

1. Pepparrotssås: Rör ihop alla ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
2. Vispa ihop frityrsmeten enligt receptet nedan och smaksätt med senapspulver och paprikapulver. Salta och peppra.
3. Dela fisken i mindre bitar. Salta och peppra runtom. Doppa först fisken i frityrsmeten och vänd den sedan i pankoströbrödet.
4. Hetta upp 5 dl olja i en kastrull till ca 180°. Lägg i fisken och fritera den runtom tills den är frasig, ca 3–4 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
5. Servera fisken med ugnsbakade potatisklyftor eller pommes frites, citronklyftor och lite flingsalt.

tips!
Salta gärna fisken i god tid före fritering, ca 1 timme – det ger en extra fast och smakrik fisk. Att blanda ströbrödet med kokta och sedan finhackade nudlar, 1 dl, ger extra fin finish.

Grundrecept frityrsmet

● 1 sats

Vispa ihop 2 dl vetemjöl, 2 ägg, 2 dl fiskbuljong, ½ dl vispgrädde, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt och ½ tsk vitpeppar. Smaksätt med valfria kryddor eller örter om så önskas. Smeten räcker till ca 800 g fisk.

Tips! Att byta ut grädden mot öl ger en extra fluffig smet.

Visste du att panko är ett rivet ströbröd som ger fin krispighet. Du hittar det bland de asiatiska livsmedlen i affären. Kan ersättas med vanligt ströbröd.

Recept: Miki Cutic Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…