Annons

Annons

Fira lördag med kolakakor!


kaffekalasÄntligen helg och tid att lägga ner på sovmorgon, långfrukost, vinterstudion på tv och kakbak. Här är ett tips ur veckans Allers, där du kan hitta fler kakor och ännu mer skönt tidsfördriv.

 

Kolasnittar med ingefära

Annons

Kaffekalaas - kolakakor

●ca 45 st

 

200 g smör eller margarin

2 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

2 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

Ingefärskola

1 dl vispgrädde

3 dl socker

2 msk ljus sirap

1 msk smör

1 1 msk finhackad

syltad ingefära

 

1. Sätt ugnen på 200°. Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.

2. Tillsätt ljus sirap och därefter bakpulver och vetemjöl som blandats samman. Arbeta snabbt samman till en deg.

3. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Rulla ut varje degbit till en plåtlängd, lägg dem två och två på bakpappersklädda plåtar och tryck till dem lätt.

4. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter. Låt dem svalna någon minut och skär dem sedan med vass kniv i sneda snittar. Sära dem inte åt utan låt dem kallna på plåten.

5. Kola: Mät upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka i ca 12–15 minuter eller tills kolan håller 124°. Har man ingen termometer droppas lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Då dropparna går att rulla till en kula är smeten färdigkokt.

6. Tillsätt smör och den syltade ingefäran i kolan och rör om. Ringla den sedan över längderna.

7. Låt kolasmeten kallna innan kakorna åter skärs isär genom kolan.

tips! Förvara kakorna i en burk med smörpapper emellan så att de inte fastnar i varandra. Ställ svalt.

Recept: Irene Ingelmark

Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/