Annons

Annons

Fin mandel- och plommonsmak till kaffekalaset


Annons

Plommonmazarinkaka

 Plommonmazarinkaka

● 1 kaka, ca 10 bitar

Mördeg

150 g smör eller margarin
1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning

125 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
1/2 dl socker
2 ägg
3 msk vetemjöl
500 g plommon

Pensling

1/2 dl aprikosmarmelad utan fruktbitar
1. Börja med att snabbt hacka samman ingredienserna till mördegen. Tryck ut den jämnt i en avlång pajform, ca 12×35 centimeter, gärna med löstagbar botten. Ställ formen kylskåpskallt och låt vila i ca 30 minuter. Ta fram äggen till fyllningen så de blir rumsvarma. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning: Riv ner mandelmassan i en bunke och tillsätt matfett och socker. Rör samman till en ljus och porös smet. Tillsätt de rumsvarma äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje tillsats. Rör sist ner vetemjölet.
3. Dela och kärna ur plommonen. Skär ca 200 gram av plommonen i mindre bitar. Vänd ner i mazarinmassan och bre ut smeten i mördegsskalet.
4. Skär resterande plommon i tunna klyftor. Lägg i ett vackert mönster ovanpå fyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
5. Ge marmeladen ett snabbt uppkok under omrörning så att den smälter. Pensla den heta marmeladen över plommonklyftorna direkt då kakan tas ur ugnen. Låt kakan kallna innan du försiktigt lossar den ur formen.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…