Annons

Annons

Hälleflundra med potatisfondant


Annons

Hälleflundra med tomat-chutney & potatisfondant

Hälleflundra med tomat-chutney & potatisfondant

● 2 pers ● ca 1 tim 30 min

2 bitar hälleflundra à 150 g, välj helst MSC-märkt
100 g kallrökt fläsk
olja till stekning
salt och peppar

Tomatchutney

250 g gula
körsbärstomater
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 dl syltsocker
12 kryddpepparkorn
3 torkade lagerblad

Rödvinssky

150 g kräftskal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 morot
en liten bit rotselleri
smör och olja till stekning
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 dl rött vin
5 dl kalvbuljong av tärning el fond + vatten
ev majsstärkelse

Potatisfondant

2 bakpotatisar
50 g smör
1 liter kycklingbuljong av tärning el fond + vatten

Garnering

färsk oregano el timjan

1. Chutney: Dela tomaterna och lägg i en gryta med resterande ingredienser. Koka ihop under omrörning till en marmeladliknande konsistens, ca
15 minuter. Dra åt sidan. Serveras rumstempererad eller försiktigt uppvärmd.
2.  Sky: Rosta kräftskalen på bakpappersklädd plåt i 200° varm ugn i ca 10 minuter. Skala lök och rotfrukter, hacka grovt. Fräs mjuka i en kastrull med lite smör och olja ihop med kräftskal, tomatpuré och lagerblad. Häll på vinet och koka ner till hälften utan lock. Tillsätt buljongen och reducera till hälften utan lock. Rör emellanåt. Sila och smaka av. Red eventuellt med majsstärkelse utrört i vatten.
3. Potatisfondant: Skala potatisen och skär som en rektangel. Lägg i en rymlig kastrull ihop med smöret. Häll över buljongen och låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Vid servering, stek i en panna med smör till fin färg.
4. Sätt ugnen på 125°. Dela fläsket i 6 bitar. Bryn i lite olja på medelvärme till fin färg. Det ska inte stekas knaprigt. Lägg över i en ugnsfast form.
5. Halstra fisken i samma panna som fläsket, då får fisken lite extra smak. Salta och peppra och lägg ovanpå fläsket. Tillaga i ugnen ca 20–25 minuter. Garnera med färska örter.

Tips
Om du inte har kräftskal så smaksätt skyn allra sist med ca 1 msk koncentrerad hummerfond.

Fler recept

Spröd getost med ostronskivling, rostade hasselnötter och senapsvinägrett

Karljohansstekt oxfilé i lyxigt sällskap

Parfait med blåbär och jordnötscrunch
Recept: Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…