Annons

Annons

Festlig fläskfilégryta med rostad pumpa och grönpeppar!


pumpa-gryta

Fläskfilégryta med pumpa

● 4 pers ● 30 min

1 fläskfilé, ca 700 g
500 g matpumpa
1/2 dl olivolja
salt och peppar
smör till stekning
5 dl kraftig kalvbuljong
1 msk grönpeppar i lag
100 g champinjoner
7 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 dl grädde
1/2 dl japansk soja

Garnering

1/2 dl hackad persilja

Annons

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär pumpaköttet i mindre bitar och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg över i en eldfast form och låt stå i ugnen i ca 25 minuter.
3. Putsa filén fri från hinnor och skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
4. Stek köttet i lite smör tills det får en fin färg på bägge sidor. Krydda med salt och peppar. Koka ur pannan med kalvbuljongen och ta till vara buljongen.
5. Hetta upp en klick smör i en kastrull och stek grönpepparn i 2–3 minuter. Mosa pepparn med en gaffel under stekningen.
6. Skiva champinjon-er, purjolök, vitlök och lök och låt det fräsa med i någon minut under omrörning.
7. Häll på den sparade buljongen, grädden och sojan, låt koka i ca 10 minuter. Lägg i filébitarna och smaka av grytan med salt och peppar.
8. Servera med pumpan och strö gärna lite persilja över.

Av Jan-Erik Hagbohm Bild: Ralph Månsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...