Annons

Annons

Examenstårta!

Dubbel glasyr av choklad och mint gör denna tårtan till en riktig höjdare. Lika fin som den är god – perfekt till festligheter!


Choklad- och minttårta

Chokladtårta med mintglasyr

●1 tårta, ca 12 bitar

150 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
3 ägg
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Chokladglasyr
150 g mörk choklad
100 g smör
2 msk florsocker

Annons

Mintglasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
4 droppar pepparmyntsolja

Garnering
Citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
2. Smält smöret eller margarinet i en rymlig kastrull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt socker och ägg och rör smeten slät. Sikta ner alla de torrra ingredienserna och rör smeten slät.
3. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna i formen.
4. Chokladglasyr: Bryt chokladen i mindre bitar. Smält smöret och tillsätt chokladbitarna och florsockret. Rör om tills chokladen har smält och glasyren är blank och slät. Ställ den åt sidan en kort stund tills den stelnat till en krämig konsistens.
5. Lossa den kalla kakan från formen och bre över chokladglasyren.
6. Mintglasyr: Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Smaksätt med pepparmyntsolja.
7. Ringla mintglasyren över tårtan. Garnera gärna med några citronmelissblad.

Pepparmyntsolja finns att köpa på apotek. I välsorterade butiker kan du hitta pepparmintsarom. Aromen är svagare i koncentrat, så 1 droppe olja motsvara ca 4 droppar arom.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson

Hallonmoussetårta Här hittar du fler fina tårtor!


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/