Annons

Annons

5 goda bröd – 1 recept!

Brödet på bilden är smaksatt med gröt, men du kan smaksätta med nästan vad du vill! Vi visar 5 goda variationsmöjligheter – klicka på bilden för att visa samtliga!


Annons

6
Visa bildspel
/
...
Visa mer

• 2 bröd

Dag 1
5 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
3 dl grahamsmjöl

PROVA OCKSÅ: Yoghurtbröd med frukt och nötter!

Dag 2
20 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
200 g grötrester av t ex havre-, råg- eller dinkelflingor
2 msk matolja
2 tsk salt
9–10 dl vetemjöl

RECEPT: Glutenfritt bröd med solrosfrön

1. Dag 1: Lös upp jästen i det rumsvarma vattnet. Tillsätt grahamsmjölet och rör samman till en ganska lös men slät deg. Täck lätt med plastfolie och låt fördegen jäsa på arbetsbänken under natten, ca 8 timmar.
2. Dag 2: Smula ner jästen i fördegen. Tillsätt rumsvarmt vatten, grötresten, matolja och salt.
3. Blanda sist ner vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den vila i ca 1 timme.
4. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda samman den lätt. Dela den i två jämnstora bitar och forma dem till avlånga bröd.
5. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ställ dem att jäsa till knappt dubbel storlek, 30–40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Snitta de färdigjästa bröden ytligt med en vass kniv. Ställ in bröden i nedre delen av den heta ugnen och spruta in lite vatten över bröden med en blomspruta. Stäng ugnsluckan och sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda bröden i 25–30 minuter.
7. Låt de nygräddade bröden vila utan bakduk så de behåller sin spröda yta.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…