Annons

Annons

Citronkaka med blåbärskräm

Saftiga citronbottnar och en ljuvligt len blåbärskräm – garanterat den godaste kakan du smakat!


citronblabarkaka

RECEPT: Lättbakad marängtårta med hallon

• 14–16 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
2 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
½ dl blå vallmofrön + ½ dl till formen
2 msk färskpressad citron
finrivet skal av 2 citroner

Annons

TESTA OCKSÅ: Brownietårta med chokladtryffel

Blåbärskräm
100 g mjukt smör
5 dl florsocker
finrivet skal av 1 citron
1 pkt frysta och tinade blåbär, ca 300 g
200 g rumstempererad färskost

Garnering
ev blåbär från frys el kyl

1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Smörj och bröa en form med vallmofrön. Använd en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker fluffigt och vitt.
3. Smält smöret och rör i filmjölken. Blanda det med äggsmeten. Blanda ihop allt torrt och vänd ner i äggsmeten tillsammans med vallmofrön och citronsaft och -skal.
4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 35–40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
5. Blåbärskräm: Vispa ihop allt utom färskosten. Rör ner färskosten sist. Viktigt med rumstemperatur annars kan det skära sig!
6. Dela kakan i två bottnar. Bre ca 1/3 av blåbärskrämen på nedersta halvan. Lägg på den andra kakbottnen och bre på resterande kräm ovanpå och på kanterna. Garnera om du vill med mer blåbär från frys eller kyl.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/