Annons

Annons

Chokladmousse med kaffe

Len och fyllig chokladmousse med kaffetvist och snygg pralindekor gör middagen till en succé.


Kaffe- och chokladmousse med pralindekor

● ca 6 pers

125 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
125 g mascarponeost
1 msk florsocker
3 msk kallt starkt kaffe

Pralinmassa
75 g mörk choklad
1 dl mandelmjöl
1 dl glukossirap

Annons

Garnering
riven mörk choklad
färska blåbär

1. Pralinmassa: Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikrougn. Tillsätt mandelmjöl och glukossirap och arbeta samman till en blank och smidig massa. Täck med plastfilm och ställ kylskåpskallt att stelna. När massan kallnat har den samma konsistens som marsipan.
2. Chokladmousse: Bryt chokladen till moussen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikrougn.
3. Vispa grädden och tillsätt mascarponen och florsockret. Tillsätt det kalla kaffet och rör smeten till slät konsistens. Tillsätt den smälta chokladen i en fin stråle under omrörning och rör åter moussen slät.
4. Skeda upp smeten i koppar eller glas. Ställ kylskåpskallt att stelna i minst 1 timme.
5. Ta fram den kalla pralinmassan. Rulla ut en smal sträng av massan och tryck fast den lätt mot underlaget. Dra fram och tillbaka längsmed ena långsidan med baksidan av en sked så att ena kanten blir riktigt tunn. Det går även att trycka med fingrarna men kanten blir kanske inte lika jämn och tunn då. Dra en vass kniv tätt mot underlaget och lossa strängen.
6. Vecka samman längden med den flortunna sidan i ovankanten, och forma till en solfjäder. Skär eventuellt till i bottnen så att den blir plan och står stadigt.
7. Vid servering placeras en solfjäder på varje portion. Strö över lite flagad choklad och garnera med några blåbär.

Tips!
Ska desserten serveras till diabetiker använder du sockerfri choklad och utesluter florsockret. Hoppa även över pralinmassan och hyvla i stället över lite av den sockerfria chokladen.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

 



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...