Annons

Annons

Baka mästerkockens vinnartårta

Passionsfrukt, hallon och vit choklad i en ljuvlig kombination. Här bjuder Sveriges mästerkock Catarina König på receptet på sin omtyckta finaltårta!


Annons

Catarina-König-Sveriges-mästerkock-tårta

LÄS OCKSÅ: Mästerkocken om finalen och vad som händer nu!

• 1 tårta, 10 bitar • 2 ½ tim

Citrontårtbotten
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
½–1 krm vaniljpulver
4 ägg
2 dl strösocker
rivet skal från 1 citron

Passionscurd
7 passionsfrukter
¾ dl strösocker
1 citron, pressad saft från hela, rivet skal från halva
1 ägg + 2 äggulor
1 msk majsstärkelse
50 g smör

Hallonmousse
3 gelatinblad
2 ½ dl hallon, gärna frysta (250 g)
¾ dl florsocker
100 g färskost, t.ex. Philadelphia 2 dl vispad grädde

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250–300 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
300 g färskost, t.ex. Philadelphia
1–2 krm röd karamellfärg

Dekoration
vita sockerpärlor
rosa sockerpärlor

TESTA OCKSÅ: Catarinas italienska köttbullar i tomatsås

Sätt ugnen på 175°. (Inte varmluft.) Smöra och mjöla två springformar, ca 20 cm i diameter. Pudra lite vaniljsocker i botten på båda formarna.

Citrontårtbotten
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl med en gaffel i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjöl- blandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formarna, ställ in i ugnen och grädda i 25–35 minuter. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Prova sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna något, och stjälp sedan upp bottnarna på ett fat.

Passionscurd
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Vit chokladfrosting
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting rosa med lite röd karamellfärg.

Montera tårtan
Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar med en lång kniv, typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna. Lägg ut
en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passions-curden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten. Känn efter på tårtan att den känns helt jämn. Täck tårtan med ett jämnt lager av den gulvita frostingen med en tårtspatel. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.
Fyll en sprits med rosa och en sprits med gulvit frosting. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att garnera med vita sockerpärlor och rosa mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Tips!
För att göra rosor, använd en tyll med invikta kanter. Var stadig på handen, släpp inte, och spritsa som en ros. Börja i mitten, dra uppåt, för åt sidan och forma en cirkel. När rosen är färdig, ta bort trycket från spritsen och bara följ med i rörelsen. Det är viktigt att smöret är rumstempererat i frostingen.

Recept: Catarina König
Bild: Frida Wismar


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…