Annons

Annons

Brownietårta med jordgubbar

Kladdig choklad med söta jordgubbar, syrlig citronkräm och en klick grädde på toppen. Kan det bli bättre?


jordgubbsbrownie

Brownietårta med jordgubbar och citronkräm

● 1 tårta, ca 10 bitar

125 g smör eller margarin
125 g mörk choklad
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl

Citronkräm
2 ägg
saft av 1 citron, 3/4 dl
1 dl socker
1 dl vispgrädde

Annons

Garnering
2 dl vispgrädde
6 dl färska jordgubbar
tunt strimlat citronskal

1. Sätt ugnen på 175˚. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
2. Smält matfettet på svag värme tillsammans med chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om tills alltsammans smält till slät konsistens. Ta kastrullen från värmen.
3. Tillsätt sockret och äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Vänd sist ner salt och vetemjöl. Rör åter smeten slät.
4. Bre ut smeten jämnt i bakformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
5. Medan kakan gräddas vispas samtliga ingredienser till citronkrämen samman helt lätt.
6. Ta ut kakan då den är gott och väl halvgräddad, det vill säga den ska fortfarande vara något kladdig i mitten. Häll varsamt över citronfyllningen och ställ genast in i ugnen igen. Grädda i ytterligare ca 15 minuter, eller tills citronkrämen näst intill stannat. Den stelnar ytterligare något då den svalnar. Låt kallna i formen.
7. Lossa den kalla kakan och lyft över på serveringsfat.
8. Vispa grädden och bre ut jämnt över kakan. Garnera med färska delade jordgubbar och strimlorna av citronskal.

Glutenfri tårta?
Byt ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning. Glöm inte att mjöla formen med samma mjölblandning.

Recept: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/