Annons

Annons

Brownies med knäcktopping

En riktig julkladdis smaksatt med kanel och apelsin och toppad med knäckig nöt- och fruktblandning för största möjliga njutning!


Annons

kladdiga-rutor-med-knack

Brownie med knäckig topping

● ca 15 st

200 g smör eller margarin

250 g mörk choklad

3 ägg

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk malen kanel

finrivet skal av 1/2 apelsin

Knäcksmet

2 dl blandade nötter, t ex
hasselnötter, mandlar, valnötter

1/2 dl torkade fikon eller dadlar

1/2 dl röda och gröna cocktailbär

3/4 dl vispgrädde

1 dl socker

3 msk ljus sirap

50 g smör eller
margarin

1/2 dl syltade hackade apelsinskal

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och mjöla en liten långpanna som mäter ca 22×25 cm.

2. Lägg matfettet i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält alltsammans under omrörning på svag värme till en chokladsås. Ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl och kanel. Häll ner chokladsåsen och tillsätt finrivet apelsinskal. Rör varsamt samman till en slät smet.

4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten då den tas ur ugnen. Låt kakan kallna i formen.

5. Rosta nötter och mandlar i en torr stekpanna på medelvarm platta. Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de rostas jämnt. De är färdigrostade då det knäpper i dem och skalet börjar brista. Låt svalna och hacka dem därefter. Hacka även fikon och cocktailbär.

6. Mät upp grädde, socker, sirap och matfett i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter smeten koka tills den börjar tjockna, 5–6 minuter. Ta kastrull-en från värmen och rör ner frukt och nötter.

7. Skär upp den kalla kakan i bitar och toppa med en klick nykokt knäcksmet. Lite lättvispad grädde smakar gott till.

Av IRENE INGELMARK Bild: RALPH MÅNSSON


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…