Annons

Annons

Blomkålspaj med skinka

Blomkål och skinka är en perfekt kombination! Servera gärna pajen ljummen tillsammans med en fräsch sommarsallad och kvisttomater.


blomkålspaj med skinka recept

1 paj, ca 20 cm

45 min + 30 min i ugn

Pajskal
100 g smör
½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 litet blomkålshuvud, ca 500 g
ca 75 g rökt skinka
2 ägg
2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 ½ dl grovriven
cheddarost
torkad eller färsk timjan

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skär smöret i mindre bitar. Tillsätt mjöl och salt och nyp ihop till en grynig deg.

Annons

Tillsätt vattnet och arbeta ihop snabbt. Tryck ut degen jämnt och tunt i pajformen och låt stå i kylskåp ca 45 minuter.

3. Koka blomkålshuvudet, skär buketter av det och lägg på en tallrik. Finstrimla skinkan.

4. Vispa ihop ägg och mjölk. Finhacka vitlöken och smaksätt med den, salt och peppar.

5. Lägg blomkålsbuketter i pajskalet och lägg på skinka och ost. Häll till sist över äggstanningen, och strö över torkad eller färsk timjan.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25–30 minuter tills pajen är genomgräddad.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...