Annons

Annons

Blåbärsparfait med crunch

Recept på en lyxig efterrätt – parfait med blåbär och en krispig crunch av smör, honung och salta jordnötter. Underbart gott!


Parfait med blåbär och jordnötscrunch

Parfait med blåbär och jordnötscrunch

Jordnötscrunchen går bra att göra några dagar innan. Tänk bara på att förvara den i lufttät burk i rumstemperatur så att den inte mjuknar.

● 4–6 pers ● 30 min + tid i frys

3 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl florsocker
2 dl blåbär,
färska eller frysta
4 dl vispgrädde
2 dl cornflakes

Jordnötscrunch

1 msk smör
2 dl salta jordnötter
1 msk honung

Garnering

vinbär

1. Vispa gulor, vaniljpulver och florsocker poröst med elvisp. Grovhacka de färska blåbären och vispa ner i äggsmeten. Frysta bär går lätt sönder av vispen och behöver ej hackas.
2. Vispa grädden fluffig och vänd ner i äggsmeten. Sätt in smeten i frysen ca 1 1/2 timme. Smeten ska bli halvfryst, men inte stelna helt utan fortfarande vara mjuk. Som mjukglass.
3. Vänd ner cornflakes i den halvfrysta smeten, på så sätt behåller flingan lite mer krispighet. Täck insidan av en avlång bakform, ca 10 x 30 cm och 10 cm hög, med bakpapper eller plastfilm, och fördela smeten i den.
4. Jordnötscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Vänd ner nötterna. Tillsätt honungen och rör runt tills det bubblar lite. Det ska inte få för mycket färg. Häll upp på bakpapper och låt svalna. Hacka grovt.
5. Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 15 minuter före servering. Skär i bitar eller skeda upp på tallrik. Strö över jordnötscrunch och garnera med vinbär.

Tips!
Använder du frysta blåbär så låt dem tina i en sil och rinna av lite innan de blandas ner. För mycket vätska från bären kan göra parfaiten isig. Här användes färska stora blåbär, de är hårdare och ger inte ifrån sig lika mycket färg.

Fler lite lyxigare recept

Hummersoppa med skaldjursbruschetta

Karljohansstekt oxfilé i lyxigt sällskap

Päron med nutellakräm och havtornskompott
Recept: Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…