Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBästa tipsen för att lyckas med jordgubbar

Det är inte svårt att odla jordgubbar, men här är några steg till friskare, fler och välproducerande plantor.

Annons

Gör så här

Odla jordgubbar

1. Låt inte jordgubbarna komma i kontakt med bar jord, då kan de ruttna. Halm som bären får vila på är utmärkt. Var försiktig med att lägga ut färskt gräsklipp nu, det avger mycket kväve vilket gynnar tillväxt av bladmassa framför knoppsättning och bär. Låt gräsklippet torka först, sedan är det ett hyfsat alternativ till halm.

Odla jordgubbar

2. Början av juni kan innebära frostnätter, något plantorna inte gillar. Täck med fiberduk.

Odla jordgubbar

3. Jordgubbar är självfertila, det vill säga att de kan befrukta sig själva. Pollinerande insekter som bin hjälper till att göra skörden större. Lyft därför bort fiberduken emellanåt så att bina kommer åt.

Odla jordgubbar

4. Det är lätt att föröka jordgubbsplantor. Tryck ner en lång stängel/reva, en avläggare, i en nergrävd kruka med jord. Låt bladen titta upp. Tänk på att avläggare tar näring från moderplantan. Innan bären har mognat bör man klippa bort de flesta revorna. Efter skörd kan man låta dem växa ut och skapa fler plantor av dem.

Håll koll på sniglarna!

Sniglar kan vara ett stort gissel. Speciellt om marken är täckt av halm eller torkat gräsklipp. Jag plockar sniglar så mycket jag hinner och lägger även ut järnfosfat i form av pellets (till exempel Snigelfritt eller Ferramol snigel effekt). Problemet är att kajorna är som galna i de blå kornen. Med fiber- eller täckduk fungerar det ganska bra.

Text: Henrik Hanell
Foto: Anders Kronborg

ATT1611-Nov-980x240Få Allers Trädgårds Nyhetsbrev
Nyhetsbrev Allers Trädgård

 

 

Ute nu!

Allers Tradgard nr 11

 

 

Gilla Allers Trädgård på Facebook

 

 

@allerstradgard på Instagram
Annons


Annons

Senaste från Allers