Annons

Annons

Baka vaniljbullar med dubbel fyllning!

Doft av varmt smör, kardemumma och vanilj i hela huset – inget hälsar välkommen på ett bättre sätt!


Baka vaniljbullar

Dubbelfyllda vaniljknutar

Saftiga och goda med mycket smak. Spara receptet, för de här goda bullarna vill du garanterat baka igen!

● ca 40 st

150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning 1

175 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljpulver

Fyllning 2 – vaniljkräm

3 dl mjölk
2 1/2 msk potatismjöl
2 msk socker
2 äggulor
1 1/2 msk vaniljsocker

Pensling

1 ägg

Garnering

1 dl socker
3/4 tsk vaniljsocker
25 g smör eller margarin

Dessutom behövs

bullformar

Annons

1. Vaniljkräm: Mät upp mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner vaniljsockret och ställ krämen åt sidan att kallna.
2. Rör matfett och socker till degen vitt och poröst.
3. Smula ner jästen i en degbunke.  Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt ägg, salt och kardemumma. Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen. Tillsätt därefter 12 dl av mjölet och rör samman till en lös men slät deg. Täck för degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 30 minuter.
5.Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
6. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till ca 40×60 cm. Rör samman matfett, socker och vaniljpulver till fyllning 1 och bre fyllningen längsmed halva degen. Vik över den andra deghalvan. Sporra upp degen i smala remsor som du tvinnar och formar till knutar. Lägg bullarna i formar på en plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
7.Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och tryck varsamt ner en klick vaniljkräm i mitten på varje. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Ta ut och låt
svalna.
8. Garnering: Rör samman socker och vaniljsocker på en djup tallrik. Smält matfettet och pensla tunt över de avsvalnade bullarna. Doppa ovansidan lätt i sockret.

Tips!
Bullarna går bra att djupfrysa utan smör- och sockergarneringen. Garnera dem då de tinat och ska serveras.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson

Fler goda vetebullar!

kokosbullarCitron- och kokosknutar

kanelbulleLyxiga kanelbullar

KardemummabullarLjuvliga kardemummasnurror


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/