Annons

Annons

Baka mörkt bröd i långpanna

Alla älskar hemgräddat! Här är ett lättbakat, gott och nyttigt bröd att förgylla frukostar med framöver.


Baka mörkt bröd i långpanna

● ca 15 bullar

5 dl vatten
50 g jäst
3 msk mörk sirap
1 msk koloritsoja
¾ tsk salt
¾ dl solroskärnor
¾ dl 4-kornskross
¾ dl hela linfrön
3 dl dinkelmjöl fullkorn
ca 7 dl vetemjöl special med fullkorn

Pensling

2 msk vatten
1 ½ krm potatismjöl
1 krm koloritsoja

Annons

1. Värm vattnet fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt sirap, koloritsoja, salt, solroskärnor, 4-kornskross och linfrön. Tillsätt därefter dinkelmjöl och sist vetemjöl special. Arbeta samman till en slät men ganska lös deg. Täck degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca 1 timme.
3. Arbeta samman degen helt lätt och stjälp ut den i en liten långpanna, 22×32 cm, som smorts eller klätts med bakpapper. Klappa ut degen med vattensköljda händer till en jämntjock platta. Markera rutor genom degen med en degskrapa.
4. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
5. Ställ in det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen och grädda det i 20–25 minuter.
6. Blanda under tiden samman ingredienserna till penslingen i en liten kastrull. Sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknar till såskonsistens. Ta från värmen och pensla redningen tunt över brödet direkt då det tagits ur ugnen.
7. Låt brödet svalna under bakduk och bryt det i bitar efter markeringarna då det kallnat.

Tips! Hittar du inte 4-kornskross i din butik går det bra att i stället använda vete- eller rågkross.

 Av  Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

Glutenfritt-morotsbrod
Här hittar du fler goda bröd att baka!


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida… http://www.allers.se/page/1/