Annons

Annons

Brownies med blodapelsin


baka med blodapelsin

 

 

 

 

 

 

 

Brownies med karamelliserad blodapelsinsallad

●  ca 12 bitar

200 g mörk choklad
100 g smör eller margarin
2 dl mörkt muscovadoråsocker
1 dl socker
4 ägg
3/4 dl kakaopulver
1 1/2 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 blodapelsin

Annons

Blodapelsinsallad

3 blodapelsiner
2 msk socker
1/2 vaniljstång

Apelsinkaramell

1 dl socker
1 1/2 dl färskpressad blodapelsinsaft

Servering

lättvispad grädde

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en fyrkantig bakform som mäter ca 24×24 cm med bakpapper.

2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme under omrörning tillsammans med matfettet.

3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt muscovadoråsocker och strösocker. Rör ner äggen ett i taget.

4. Sikta ner kakao och vetemjöl och tillsätt sist apelsinskal från en vältvättad blodapelsin. Rör smeten slät.

5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Prova med en sticka. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut. Låt kallna i formen.

6. Apelsinsallad: Skär av skalet på blodapelsinerna. Se till att allt vitt och den yttersta hinnan kommer bort. Dela dem därefter i fjärdedelar. Skär bort den sega strängen i mitten, skär därefter klyftorna i skivor och strö över socker. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna, lägg även ner stången. Rör om och ställ svalt att dra en stund.

7. Apelsinkaramell: Värm sockret i en stekpanna så att det smälter. Rör inte eftersom det då bildas klumpar. Passa noga, det bränns lätt. Då sockret fått gyllenbrun färg tillsätts apelsinsaften lite i taget under omrörning. Låt lagen koka en stund till simmig konsistens. Ställ åt sidan att kallna.

8. Skär upp kakan i rutor och garnera med apelsinsallad. Ringla över apelsinkaramellen och servera med lättvispad grädde.

Av: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...