Annons

Annons

Baka bröd med rotfrukter och timjan

Njut av ett saftigt rotfruktsbröd  – enkelt att baka och fantastiskt gott! Om du inte hittar gulbetor i din butik går det utmärkt att i stället ta lite extra av morötterna och palsternackan.


rotfruktsbrod

● ca 10 pers

3–4 gulbetor, ca 300 g
1–2 palsternackor, ca 150 g
1 morot, ca 100 g
50 g jäst
1 liter fingervarmt vatten, 37°
1 msk torkad timjan
ca 17 dl vetemjöl
1–1 ½ tsk salt

Topping

Ev flingsalt och torkad timjan

1. Skala rotfrukterna och riv dem halvgrovt. Om de rivs för fint bildas mycket vätska.
2. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt timjan och mjöl lite i taget och till sist rotfrukterna och saltet. Degen ska vara ganska lös.
3. Stjälp upp degen i en bakpappersklädd form, ca 20×30 cm och ca 10 cm djup eller 2–3 avlånga brödformar. Låt jäsa på dragfri och rumstempererad plats i ca en timme. Sätt ugnen på ca 225°.
4. Baka i mitten eller nedre delen av ugnen i 40–45 minuter. Känn med en sticka så brödet är färdigt. Låt vila i formen en stund innan det stjälps upp. Strö gärna över lite timjan och flingsalt.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…