Annons

Annons

Morotsbullar med örter

Morot ger härlig färg, saftighet och smak till de här vackra bröden.


Annons

morotsbullar

● 4 baguetter ● ca 3 tim

50 g jäst
6 dl mjölk
2 ½ msk rapsolja
1 mindre morot,
cirka 100 g
½ msk timjan
½ msk rosmarin
2 tsk salt
720 g, ca 12 dl, vetemjöl specialvitpixel

1. Smula ner jästen i en stor bunke. Vispa ut den med mjölken och oljan. Skär bort rot- och blast-änden på moroten – den behöver inte skalas – och riv den fint. Blanda rivet med vätskan tillsammans med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
2. Plasta in bunken och låt jäsa i 1 ½–2 timmar. Degen ska svälla upp rejält. Sätt ugnen på 225°. Lägg bakpapper på två plåtar.
3. Stjälp ut degen på generöst mjölat bakbord. Använd degskrapa och vänd degen så den får mjöl runtom, utan att förstöra den fina luftigheten. Dela degen i 4 delar, vrid efter hand till avlånga baguetter som läggs på plåtarna eller dela degen till 16 bullar som snittas mitt på. Grädda direkt i 25 minuter för baguetter och 12 minuter för bullarna.
4. Låt baguetterna svalna på plåten utan handduk.
5. Frys in allt som inte går åt samma dag.

Av Mette Ankarloo
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…