Annons

Annons

Baconlindad lök med sötpotatiskräm

Ugnsbakade lökringar med krispigt bacon på utsidan – helt underbart goda och beroendeframkallande!


Annons

baconlindade lökringar

• ca 12 lökringar • 30 min

5 medelstora lökar, 150 g
2–3 pkt skivat bacon, 125 g

Sötpotatiskräm

ca 700 g sötpotatis
50 g smör
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 125º.
2. Skala löken. Skär av en liten bit av toppen och bottnen. Dela varje lök i 2–3 tjocka skivor och tryck ut mittenbiten så det blir ringar.
3. Klä in varje lökring i bacon, ca 1 ½ skiva/ring. Lägg på dem en bakpappersklädd plåt.
4. Baka i varm ugn i ca 40 minuter. Vänd gärna på ringarna efter halva tiden. Om de ska serveras direkt så kör lite grillvärme i ugnen mot slutet så de får en fin knaprig yta. Om du vill göra dem i förväg så förvara lökringarna i kylen och värm sedan på dem i ugnen med grillvärme eller i en stekpanna precis före servering. Löken ska bli mjuk men ändå ha lite krisp kvar.
5. Sötpotatiskräm: Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar. Koka den mjuk i vatten i en kastrull, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mixa ihop med smöret medan potatisen fortfarande är varm. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
6. Servera krämen ljummen ihop med lökringarna.

Tips!

Du kan spara det som blir över av löken till att göra exempelvis en löksoppa.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…