Annons

Annons

Asiatiska köttbullar

Friterade asiatiska köttbullar med härligt krispigt hölje av nudlar. Spännande smaker av ingefära, soja och koriander.


asiatiska-kottbullar

Kinesiska köttbullar – lejonhuvuden

Stora köttbullar på fläskfärs smaksatta med ingefära och soja.

● 4–6 pers ● ca 40 min + tid för kylning

1 paket nudlar, 100 g
1/2 liter matolja fritering, ej olivolja

Köttbullar

600 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
5 salladslökar (det vita)
1 ägg
1 msk finriven ingefära
4–6 msk japansk soja
1/2 dl finhackad koriander
1 msk 5 kryddor kryddblandning
1 msk sesamolja

Servering

sweet chilisås
romansallad

Annons

1. Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Ta upp, låt rinna av och grovhacka dem.
2.Köttbullar:  Finhacka vitlöken och salladslökar-na och rör ihop med resten av ingredienserna. Täck och ställ kallt i ca 90 minuter.
3. Hetta upp en kastrull med oljan, ca 180°. Har du inte en fritös eller friteringstermometer så kan du lägga en brödtärning i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 minut så håller oljan rätt temperatur.
4. Rulla köttbullar av fär-sen och vänd runt dem i nudelhacket. Tryck ihop köttbullarna lite lätt med händerna så att nudlarna fastnar.
5. Fritera köttbullarna i
oljan tills de är klara och nudlarna riktigt krispiga, 4–5 minuter. Låt dem rin-na av på en pappersduk.
6. Servera med sweet chilisås och sallad.

Gör din egen kryddblandning

5 kryddor – kallas också 5 spices, finns i välsorterade asiatiska livsmedelsaffärer.

Lägg 1 msk sichuanpeppar, 1 msk malen stjärn-anis, 1 msk fänkålsfrön, 2 tsk malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika i en matberedare och kör runt i några varv. Förvara i täta glasburkar. Du kan byta ut sichuanpeppar mot rosépeppar eller svartpeppar samt lite citron eller chiliflakes och lite citron.

Av Miki Cutic  Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/