Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaÅrets perenn 2013: Daglilja

Daglilja, Hemerocallis, är vacker, lättodlad och variationsrik!

Annons
Pardon me

Daglilja ‘Pardon Me’

Daglilja är ett släkte med omkring 15 arter och 72 000 namngivna dagliljor. Med täta och dekorativa bladruggar bildar de en fin formkontrast i rabatten. Blommor finns i allt från vitt och milda pastellfärger till svartskimrande vinröda, från enfärgade och flerfärgade, från miniatyrer till riktigt stora blommor i mängder av former.

Den enskilda blomman är öppen ett dygn, så kommer också Hemerocallis av grekiskans hemera = en dag och kallos = vacker, alltså ”vacker för en dag”. Men då dagliljan har mängder av knoppar kan blomningen pågå i flera veckor, ibland månader. Blommar mellan maj och september beroende på sort och trivs i sol till halvskugga. Lättodlad på de flesta jordar, och många är härdiga.

Sju sorters daglilja – en för varje veckodag – har särskilt blivit utsedd till årets perenn ”för att de är lättodlade skönheter, som stimulerar odlarglädjen i alla lägen!” Det handlar om ’Arctic Snow’, ’Strawberry Candy’, ’Pandoras Box’, ’Pardon Me’ (bilden), ’Mauna Loa’, ’Happy Returns’ och ’Summer Wine’. De sju är mellan 30 och 70 cm.

Varje år utser Sveriges perennodlare årets perenn som ska vara en frisk, härdig och vacker växt – och därför väl värd att lyftas fram.
 Läs gärna mer på www.perennagruppen.com Där får du också en massa förslag på samplanteringsväxter för olika lägen.

ATT1611-Nov-980x240Få Allers Trädgårds Nyhetsbrev
Nyhetsbrev Allers Trädgård

 

 

Ute nu!

Allers Tradgard nr 11

 

 

Gilla Allers Trädgård på Facebook

 

 

@allerstradgard på Instagram
Annons


Annons

Senaste från Allers