Annons

Annons

Äpplebaka!


ÄpplebullarMys till kaffestunden i eftermiddag med hemlagade bullar. Luftiga och saftiga på samma gång – med äpple i! Och när du ändå är igång, prova vår äpplemarmelad med vanilj!

Bullar med rivet äpple

Pumpakärnsolja kan bytas ut mot vanlig matolja.

● ca 24 st

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1/2 dl pumpakärnsolja
1 1/2 tsk salt
2 msk brödsirap
2 syrliga äpplen
5 dl dinkelmjöl fullkorn
ca 10 dl vetemjöl special

Garnering

1 ägg till pensling
2 dl pumpakärnor

1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt olja, salt och sirap.
2. Skala, kärna ur och grovriv äpplena och tillsätt i degen. Häll i dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta till en blank och smidig deg, i maskin ca 8 minuter. Låt vila under bakduk i bunken i ca 30 minuter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två jämnstora bitar. Rulla ut till längder, ca 70 cm långa.
4. Vispa upp ägget lätt och pensla längderna. Strö över pumpakärnor.
5. Skär upp varje längd i ca 12 bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter till knappt dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°.
6. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Äppelmarmelad med vanilj

● ca 5 dl

Skala och kärna ur 4 syrliga äpplen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll i 3 msk vatten. Tvätta 1/2 citron väl, skala den och skär skalet i nålfina strimlor. Tillsätt tillsammans med citronsaften i kastrullen. Snitta 1/2 vaniljstång och skrapa ur fröna, tillsätt stången och fröna. Häll i 2 1/2 dl syltsocker och värm upp under omrörning tills det smält. Koka i 8–10 minuter utan lock, äppelbitarna ska bli mosiga men inte gå sönder helt. Häll upp den heta marmeladen på en varm och väl rengjord burk. Förslut väl och förvara mörkt och kallt.

Recept: Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson och Shutterstock


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…