Annons

Annons

Recept för äppeltider


Nu dignar fruktträden under tyngden av röda, vackra och fantastiskt goda svenska äpplen. Här nedan bjuder vi på en lättbakad variant av napoleonbakelse – oemotståndligt god!


Napoleonbakelser
● 5 st

Annons

3 djupfrysta smördegsplattor
Fyllning
1 dl vaniljkräm
1 dl vispgrädde
2 dl äppelkompott, se recept nedan
Glasyr
1 dl florsocker
1/2 msk vatten
1 msk hallonsylt

1. Ta fram smördegsplattorna och låt dem tina. Sätt ugnen på 225°.
2. Kavla ut varje smördegsplatta ca 30 centimeter lång. Nagga väl med en gaffel och skär eller sporra upp i 5 jämnstora bitar.
3. Lägg de 15 smördegsbottnarna på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
4. Gör vaniljkrämen enligt recept på förpackningen.
5. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen.
6. Blanda samman florsocker och vatten till glasyren.
7. Bre ett tunt lager hallonsylt på 5 bakelsebottnar. Bre därefter över glasyren.
8. Varva bottnar, äppelkompott och vaniljgrädde så att du får fem bakelser. Lägg till sist på den glaserade bottnen på varje bakelse.

Äppelkompott
● ca 8 dl

1 kg syrliga äpplen
1 msk vatten
1 dl socker
1 krm askorbinsyra
finrivet skal av 1 apelsin eller 1 citron

1. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet och det finrivna citrusskalet.
2. Värm upp och låt småkoka under lock i ca 10–15 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att moset inte bränns vid. Koka tills äpplena mosat sig men det fortfarande finns lite bitar kvar.
3. Rör ner sockret och askorbinsyran och koka åter upp moset.
4. Fyll moset på varma, väl rengjorda burkar och förslut väl. Förvara mörkt och kallt.

tips!
Vid längre tids förvaring bör konserveringsmedel tillsättas. Följ rekommendationerna på förpackningen.

Bild: Anette Nilsson



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...