Annons

Annons

Smulpaj med hela äpplen

En annorlunda och rolig äppelpaj där den frasiga havresmuldegen ligger i botten och äpplena står på toppen!


Annons

appelpaj-med-smuldeg-recept-2

TESTA OCKSÅ: Läcker äppelpaj i stekpanna

Äppelpaj med smuldeg – recept

Alla älskar smulpaj! Perfekt som fika eller dessert när det är säsong för svenska äpplen. Här får du ett enkelt recept på äppelpaj med smuldeg på havregryn!

RECEPT: Mjuka äppel- och nötrutor i långpanna

• ca 10 pers

Smuldeg
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör eller margarin

LÄS MER: Guide – vilken äppelsort till vad?

Fyllning
10 äpplen
75 g smör eller margarin
2 msk farinsocker
¾ tsk malen kanel
½ tsk nystött kardemumma

Servering
vispad grädde eller vaniljglass

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smuldeg: Mät upp alla de torra ingredienserna och tillsätt matfettet. Hacka samman till en smulig deg och strö ut i en ugnsfast form.
3. Skala och kärna ur äpplena. Skär varje äpple i ca 5 skivor, men låt skivorna ligga kvar staplade på varandra.
4. Smält smöret eller margarinet och tillsätt farinsocker, kanel och kardemumma. Pensla blandningen mellan skivorna och runt äpplena. För att skivorna inte ska glida isär under gräddningen, stick två tandpetare eller avbrutna grillpinnar genom varje stapel äppelskivor.
5. Tryck ner äpplena i smuldegen och grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äpplena känns mjuka, ca 35 minuter.
6. Avnjut pajen lätt ljummen, gärna tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…