Annons

Annons

Äppelpaj med flätat lock

Baka en läcker äppelpaj med en fint flätat lock dekorerat med stjärnor! Här får du veta hur du lyckas med det fina locket.


Äppelpaj med flätat lock recept

Baka en läcker äppelpaj i amerikansk still med ett flätat lock. Receptet får du här!

RECEPT: Kaneldoftande äppeltarte

Äppelpaj med flätat lock – recept

Så gör du en amerikansk äppelpaj med flätat lock och stjärnor. Här får du recept och beskrivning hur man gör ett fint flätat lock.

TESTA OCKSÅ: Krämig chokladpajer i portionsform

• 8 pers

Pajdeg
6 dl vetemjöl
3 msk florsocker
250 g kylskåpskallt smör eller margarin
½ dl kallt vatten

RECEPT: Smulpaj med hela äpplen

Fyllning
7–8 äpplen à 150 g
2 tsk potatismjöl
¾ dl vispgrädde
25 g smör eller margarin
1 dl socker
½ dl farinsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering
1 ägg
strösocker

Servering
vaniljglass eller vaniljsås

1. Hacka snabbt samman vetemjöl, florsocker och matfettet till en småsmulig deg. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt hacka tills degen bildar en klump.
2. Kavla ut ca 2/3 av degen till en rund platta. Lyft över plattan och klä en pajform, ca 26 cm i diameter. Pajformen får gärna ha lite högre kant, annars behövs en form som är något större i diametern. Tryck fast degen väl mot kanten och låt den hänga över något. Då glider inte degen ner under gräddningen. Klipp bort överflödig deg. Låt formen och den sparade degen stå kylskåpskallt att vila i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200.
3. Ta fram formen och pricka degen i bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen tills det börjar få svagt gyllenbrun färg, ca 10 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Strö över potatismjöl och rör om så att alla bitarna mjölas jämnt.
5. Mät upp vispgrädde, matfett, socker och farinsocker i en större stekpanna. Värm upp under omrörning och låt det koka under några minuter till en tjock sås. Ta kastrullen från värmen och tillsätt kanel, vaniljsocker och äppelbitarna. Rör om så att det blandas väl. Häll äppelfyllningen i det förgräddade pajskalet och packa till den lätt.
6. Ta fram den mindre degbiten och kavla ut den tunt. Sporra upp i smala remsor och lägg dem över fyllningen i ett rutmönster. Samla ihop degen som blev över och kavla ut den igen. Ta med kakmått ut till exempel stjärnor i olika storlekar och lägg dem ovanpå rutmönstret. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite socker.
7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äpplena blivit mjuka och pajen fått fin gyllenbrun färg, 25–30 minuter. Servera gärna vaniljglass eller vaniljsås till pajen.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…