Annons

Annons

Äppelkaka med kokostopping

En härlig äppelkaka på mördegsbotten med krämig vaniljfyllning och krispig kokostopping. Äpplena kan bytas ut mot päron.


appelkaka-med-kokos

● 1 kaka, ca 8 pers

Mördegsbotten
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula

Fyllning
4 dl crème fraiche
3 ägg
3/4 dl socker
finrivet skal av ½ citron
1 ½ tsk vaniljsocker
4 syrliga äpplen

Kokostopping
2 dl kokosflingor
½ dl socker
1 ägg

1. Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en rund pajform som mäter ca 24 cm i diameter och har löstagbar botten. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°.
3. Rör samman crème fraiche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker.
4. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom.
5. Lägg ner äppelhalvorna med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och grädda kakan i ca 40 minuter.
6. Medan pajen gräddas görs toppingen. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och lite seg. Ta kastrullen från värmen.
7. Ta ut kakan då fyllningen näst intill stannat, men fortfarande är lite krämig i mitten. Höj ugnsvärmen till 200°.
8. Klicka kokossmeten över fyllningen, men låt gärna äpplena vara synliga. Ställ åter in pajen
i mitten av ugnen och grädda i ca 10 minuter, eller tills kokostoppingen fått svagt gyllenbrun färg. Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till pajen.


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…