Annons

Annons

Äppelcheesecake med kolatopping

Krispiga äpplen som kryddats med kanel gör den krämiga cheesecaken till en riktig smaksensation!


Appelcheesecake

Äppelcheesecake med kolatopping

1 kaka, ca 10 bitar

150 g mandelskorpor, t ex cantuccini
75 g smör eller margarin

Fyllning


1 burk kesella, 250 g
1 burk crème fraiche, 200 g
3 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 syrliga äpplen
2 tsk malen kanel

Annons

Strössel

50 g smör eller margarin
½dl socker
finrivet skal av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
1 ¼ dl vetemjöl

Kolasås

1 ½ dl vispgrädde
3 msk socker
3 msk ljus sirap
2 msk smör eller margarin

1. Sätt ugnen på 200°.
2.Strössel: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en smulig deg och låt vila kylskåpskallt en stund.
3. Krossa mandelskorporna till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt i smulorna. Rör om tills allt blandats väl.
4. Tryck ut smulorna i en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 6 minuter.
5.Fyllning: Blanda kesella och crème fraiche. Tillsätt ägg, socker och vaniljsocker och rör samman till en slät smet.
6. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en plastpåse. Tillsätt kanel och skaka om lätt så att bitarna blir jämnt kryddade.
7. Häll kesellasmeten i formen och strö över äppelbitarna. Strö sist över den kalla smuldegen (strösslet).
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills fyllningen nätt och jämnt har stannat, ca 30 minuter. Låt därefter kakan kallna i formen.
9.Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka såsen under omrörning tills den tjocknar något, det tar 5–6 minuter.
10. Lossa den kalla kakan ur formen och ringla över kolasåsen.

Tips – spänn gärna fast ett bakpapper i bottnen av formen så är du säker på att kakan lossnar.

Av Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/