Annons

Annons

Äntligen – svenska tomater!


Nu när tomaterna smakar tomat igen, hyllar vi vår kanske mest älskade grönsak med en special i Allers nr 23. Och här på hemsidan bjuder vi på tre goda recept, lite värt att veta och så sorter att lära sig!

Annons

 

VÄRT ATT VETA OM TOMATER!

*I år förväntas vi skörda 12 500 ton tomater i Sverige

*I Sverige konsumerar vi cirka 10 kg tomater per person och år

*Tomater har ett högt innehåll av den kraftfulla antioxidanten lykopen, som kan motverka hjärt-kärlsjukdomar.

*Ha aldrig tomater i kylskåp – då förstörs smaken! Tomater ska förvaras i rumstemperatur!

 

Tre godingar med tomat

Tomatsalsa

Skär gröna tomater i små tärningar blanda med finhackad schalottenlök, vitlök och grön chili. Blanda med vitvinsvinäger och lite socker samt finhackad kapris och bladpersilja.

Gazpacho

Skålla plommontomater, mixa med tomatjuice, skalad gurka, vitlök, gul lök, och smaka av med vinäger och lite socker. Servera med finhackad röd, grön, gul paprika och smulor av lantbröd

Potpurri

Skär småtomater i klyftor, blanda med hackad basilika och tärningar av mozzarella. Ringla balsamicosirap och flingsalt över.

 

Några av sorterna som odlas i Sverige:

Oxhjärta

Tomat med många veck och väggar. Frukterna kan variera i storlek och form.

Tomat - oxhjärta 

 

San Marzano, mini

Grupp av tomatsorter som är avlånga, köttiga, små och smakrika!

SanMarzano, mini 

San Marzano, maxi

Grupp av avlånga tomatsorter som är köttiga med mycket väggar. Bra i matlagning.

San Marzano, maxi
Röda och gula plommontomater

Fast fruktkött, söta och smakrika.

 gulaplommon rodaplommon

Zebra

Grönrandig cocktailplommontomat.

zebra

Mini kumato

Mörkbrun liten körsbärstomat med fin sötma.

Tomat - Mini Kumato 

Corazon

Liten hjärtformad tomat med mjuk och söt smak.

Tomat - corazon 



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...