Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga



6 tips för köksträdgården

Nu vill vi odla våra egna grönsaker! Helst ska det vara lätt och roligt, och det blir det med lite tips, inspiration och goda råd.


Så lyckas du med din odling!

solljus

1

Ljuset. Välj en solig plats för din köksträdgård. De flesta grönsaker behöver sol sju timmar om dagen. Grönkål, plocksallat och rucola klarar skuggigare lägen med 3–5 timmar sol per dag.

plantera

2

Tiden. Så i rätt tid. Vissa grödor kan sås tidigt på våren, till exempel morot, rädisa och persilja. Bönor vill ha varm jord. Tomat, gurka och chili har lång utvecklingstid. De bör förkultiveras eller så köper du färdiga plantor i maj/juni.

vattna

3

Vattningen. Bevattningen är A och O. Men vattna hellre rejält och mer sällan än ofta och lite. Gärna tidiga morgnar eller sena kvällar.

blakorn

4

Näringen. Grönsaker kräver i regel god tillgång på näring. Även om du planterar i god jord behöver du ge extra näring under sommaren, särskilt om du sår en ny omgång.

fiberduk

5

Skydd. Täck odlingen med fiberduk som ger bra skydd mot ohyra och andra ovälkomna gäster. Förlänger även odlingssäsongen vår och höst.

bark

6

Täckning. Gräsklipp, täckbark eller flis på jorden hindrar ogräsets framfart. Täckning skyddar även mot uttorkning och du behöver inte vattna lika ofta.

Potatistips!

Förkultivera potatis i krukor så får du fina plantor att sätta ut. Du kan tjäna många odlingsveckor och slipper problem med potatisbladmögel. Välj då gärna tidiga sorter, exempelvis ‘Amandine’ och ‘Princess’.

 Av: Marie Kasimir


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar nästa sida…