Annons

Annons

5 sätt du kan ta kontroll över din stress

Du vill inte stressa, men i bland dyker det upp stressiga situationer i alla fall. Med de här fem tipsen kan du lära dig att hantera och bemästra stress. 


Stressad? Lär dig 5 tekniker för att känna lugnet igen. Bild: IBL

Stressad? Lär dig 5 tekniker för att känna lugnet igen. Bild: IBL

Stress sätter igång en process i hjärnan som tolkar som att vi står inför ett riktigt hot. Hjärnan svarar på hotet genom att producera hormoner som adrenalin och kortisol som ska förbereda kroppen för sin flykt eller kamprespons, fight or flight. Om hjärnan uppfattar det som att du inte kan bekämpa det som stressar dig kan den i stället initiera en slags ”frysning” till svar. Responsen på den stressutlösta situationen är väldigt snabb – du kan parera en bil eller stelna till inför åsynen av en orm snabbare än du hinner tänka.

Annons

Funktionen med att fly, fäkta eller frysa är väldigt bra när det kommer till direkt fara. Dock är den är lite svår i det moderna livet med brådskande e-post som måste besvaras, barnen som skriker, pastavattnet som kokar över och telefonen ringer.

När det kommer till vardagsnära situationer när hjärnans stressreaktioner sätter in kan det leda till att vi säger saker vi ångrar till de vi bryr oss om, eller skickar arga mejl– vi beter vi oss helt enkelt på ett impulsivt och destruktivt sätt som vi senare ångrar.

Men det går att hantera ett hantera ett stresspåslag – här är fem tips på hur du kan återta kontrollen.

1. Sakta ner

Lär dig att sakta ner och andas in ordentligt innan du reagerar på det som stressar dig. Detta kan hjälpa vid flera olika sorters stressutlösare, till exempel när din partner eller en kollega kritiserar dig, när du öppnar en obetald räkning eller när du väntar på ett medicinskt besked från läkaren.

Läs också: SOAS-metoden hjälper dig hantera stressiga situationer

2. Var uppmärksam

Att vara uppmärksam innebär att du i stället för att låta oron och rädslan ta över blir en betraktare och går igenom dina känslor: till exempel: ”Vad händer nu, jag känner att ilskan stiger och jag vill säga något elakt, hade det verkligen hjälpt just nu?”.
Man kan lära sig att bli bättre på att vara uppmärksam, eller mindfulness som det också kallas, genom meditation och att träna på ett medvetet sinnestillstånd när du inte är stressad.

Läs också: Positiv eller negativ stress? 

3. Hitta en känsla av kontroll

Studier på djur och människor visar att våra hjärnor blir mer stressade av okontrollerbara och oförutsägbara händelser än av sådana situationer som vi kan förutse och ha kontroll över.
Så när det gäller stressrelaterade situationer, tänk igenom vilka du kan påverka över själv och vilka situationer du inte kan styra alls. Lägg sedan din energi på de situationer som du faktiskt kan kontrollera och påverka – samtidigt som du jobbar på att acceptera de situationer som är utanför din kontroll.

Läs också: Stoppa stressen med mikroknep

4. Utvidga ditt synsätt

När stressen tar över kommer ofta ångest och negativa känslor i släptåg – vilket kan påverka ditt perspektiv kring att se på och undvika det potentiella ”hotet”. Som ett resultat av det blir det svårt att hitta en lösning och se det positiva i saker. Men prova ett annat synsätt: se på den stressutlösta situationen som en utmaning som du kan lära dig någonting av. På så sätt kan du avstyra hjärnans stressreaktion och ta återta kontrollen. Och det kan faktiskt öka din motivation och effektivitet!

5. Byt inställning

I stället för att fokusera på att du ska undvika stress, fokusera i stället på vad du kan dra för nytta av det – vilka förmågor och styrkor du har för att hantera det. När undvikande av stress blir det ultimata målet innebär det ett mindre effektivt sätt att lösa problemet eller att hitta rätt resurser som kan hjälpa dig i din vardag. Tänk och fokusera istället på de positiva och aktiva sätt som du kan hantera stress på och vad du eventuellt kan lära dig av det.

Läs också

10 saker du kan göra för att slippa stress

hantera stressiga situationer

 


FÖLJ ALLERS PÅ FACEBOOK


Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

Annons


Laddar... http://www.allers.se/page/1/